Sunday, August 21, 2011

Sa i sigurte eshte seksi oral?

Ne qofte se ke menduar qe nepermjet seksit oral rrezikon me pak sesa me format e tjera te kontaktit seksual, gabohesh.Shumica e semundjeve me transmetim seksual mund te kontaktohen dhe nepermjet kesaj teknike. Pamvarsisht ne qofte se e praktikon apo jo, duhet te dish se cilat jane rreziqet me te cilet shfaqesh.

HIV / SIDA

Ka rreziqe te medha qe te infektohesh me HIV ne rastin e kontakteve seksuale vaginale ose anale te pa mbrojtura sesa ne rastin e seksit oral. Gjithsesi, mbrojtja eshte e nevojshme, ne vecanti atehere kur ke te besh me nje person te panjohur ose je shum aktiv per sa i perket seksualiteit.

Eshte e rekomanduar qe te perdoresh nje prezervativ sepse lendimi me e vogel ne brendesi te gojes ose nje ejakulim direkt ne brendesine e kesaj mund te jene fatale. Ne qofte se i ofron partnerit seks oral, rreziku eshte shume me i madh sesa kur beni te kunderten.

HERPES

Edhe pse herpesi gjenital dhe ai gojor kane si shkak lloje te ndryshme virusesh, ato mund te kombinohen dhe pastaj te shperndahen me shume. Keshtu qe, herpesi mund te mirret dhe nepermjet seksit oral. Ai eshte i transmetuar edhe pse nuk shfaqen simptoma.

Ekzistojne shume ilace te cilat mund te ulin rrezikun e infeksionit, por nuk jane 100% te sigurta. As prezervativi nuk te mbron ne pergjithesi kunder herpesit sepse virusi mund te shperndahet nepermjet kontaktit te lekures.

GONOREE


Dhe infeksioni i gonorese mund te transmetohet nepermjet seksit oral, pamvarsisht ne qofte se je ne pozicionin qe merr apo jet. Bakteri Neisseria Gonorrheae, shkaktuesi i kesaj semundje, jeton shume mire ne fyt, dhe infeksionet te kontaktuara nepermjet seksit oral jan mjaft te takuara.

CLAMIDIA

Clamidia eshte shume e lehte e transmetueshme. Te dy partneret rrezikojne, personi qe ofron seks oral por dhe ai i cili merr. Por, infeksionet e kontaktuara gjat aktit seksual oral te ofruar nje femre jane me te rralla.

SIFILIS

Sipas statistikave, 15% e rasteve te infeksioneve me sifilis jane te kontaktuara gjat aktit seksual oral. Edhe pse nuk mund te jete i transmetuar vetem kur dalin simptoma karakteristike, shenjat primare dhe dytesore jane shume te veshtira per tu vene re.

Si rrjedhoje, seksi oral nuk eshte dhe aq i sigurte. Ne qofte se do te besh seks oral, eshte shume e rendesishme qe te njohesh mire partnerin.

 

No comments:

Post a Comment