Sunday, August 21, 2011

Kontraceptivat pas nje akti seksual te pambrojtur

Ke harruar te marresh kokrat ose prezervativi u ca, pasjoni ishte teper i madh dhe nuk munde qe te presesh...Kokra e dites se dyte eshte zgjidhja e fundit e jotja

Cfare duhet te besh eshte te shkosh tek mjeku, ne nje gjinekollog ose ne nje klinike gjinekollogjie perpara 12 oresh pas aktit seksual te pambrojtur.Duhet te kerkosh nje kokerr per diten e dyte. Kokra eshte quajtur contaceptim urgjence, por shume shpejt mori emerin e "dites se dyte" sepse njerezit kujtonin se mundnin ta merrnin vetem ne mengjezin e dites se neserme pasi bene seks te pambrojtur. Por nuk eshte e vertete. Per efikasitet te madh, kokra duhet administruar brenda 72 oresh pas aktit seksual, por e ben efektin dhe 120 oresh pas aktit seksual.

Kokra e dites se dyte eshte nje koker me nje doze me te madhe te hormoneve te estrogen dhe progesteron ose vetem progesteron. Mund te marresh me shume kokra kontraceptive te forte, gjeja me e rendesishme eshte qe orzanizmi te pranoje nje doze te madhe te progesteronit.Si funksionon?

Kokra e dites se dyte rrit ose ndalon procesin e vezimit. Ky ndalon vezen e pllenuar qe te kaloje ne uter dhe ndalon prodhimin e hormoneve te nevojshem zgjatjes se shtatzanise. Ne qofte se kokra eshte e administruar ne momentin e duhure, kjo ndalon shfaqjen e shtatzanise ne 75% deri ne 88% te rasteve.

Reagimet dytesore

Nje e treta e femrave te cilat marrin kontraceptiva kane ndjenja te vjelle. E vjella mund te shfaqet, gjithashtu. Rrjedhja e gjakut nga vagina shfaqet midis dites se trete dhe te shtate pasi more kokren. Cikli menstrual mund te crregullohet gjithashtu.

Nje muaj pasi more kokren e dites se dyte duhet te vizitosh nje mjek gjinekolog ose te besh nje test shtatzanie per tu siguruar qe nuk ke ngele shtatzane. Tregohu e kujdesshme sepse kokra e dites se dyte eshte shansi jot i fundit dhe per kete shkak keto kokra mund te mirren ne disa shtete vetem nga doktorri gjinekolog ose me ane te recetes.

Nje ide e mire eshte qe te perdoresh nje prezervativ per cdo akt seksual. Jo vetem qe ndalon femrat te mbesin shtatzane, por te mbron dhe nga semundjet me transmetim seksual.

No comments:

Post a Comment