Tuesday, June 21, 2011

Sa i jo (sigurt) eshte seksi midis lezbikeve

Ndodhen me pak rreziqe per infeksione te transmetueshme me seksin lezbik. Me gjithe keto, kujdesi duhet te jete i nevojshem ne vazhdimesi.
 

Femerat te cilat mbajne marredhenie seksuale vetem me partenere te te njejtit seks jane me pak te ekspozuara infeksioneve sesa ato te cilat bejne seks edhe me meshkuj.

Infeksione te perbashketa ne femerat lezbike

Infeksionet me te shpeshta ne femerat lezbike jane infeksioni HPV, herpes vaginor, hepatit dhe vaginitis. 

-Lezbiket kane nje rrezik me te vogel per te kontaktuar HIV, por mund te transmetohet, ne shumicen e rasteve, nepermjet seksit oral te pa mbrojtur.

-Hepatiti A mund te transmetohet nepermjet kontaktit oral-anal (analingus)

-HPV eshte i transmetueshem nepermjet kontaktit me lekure ose me lodra seksuale (vibratora, topa, etj)

- Herpesi transmetohet nepermjet kontaktit me zonen e infektuar

- Bacterian vaginosis eshte, gjithashtu, nje infeksion i perbashket. Kjo mund te shkaktohet nepermjet perdorimit te sapuneva te parfumuara.

-Chlamydia dhe gonoreea jane infeksione shume te rrala ne lezbiket

- Sifilisi eshte nje infeksion shume i keq dhe ngjites dhe eshte e mund ta marresh vetem duke hyre ne kontakt me lekuren e personit te infektuar, cfare ndodh gjate kohes se aktit seksual.

Si te mbrohesh?

Mund te perdoresh mbrojtje ne formen e prezervativave femerore ose prezervativa te zakonshme. Vibratorat ose lodra te tjera te ngjashme mund te mbrohen me nje prezervativ - ne qofte se nderroni vibratorin midis jush, duhet te nderroni edhe prezervativin. Ne qofte se jeni te implikuara ne nje lidhje, mund te beni testet e nevoshme dhe pastaj te gezoheni me nje jete seksuala pa strese.

 

No comments:

Post a Comment