Wednesday, June 29, 2011

Kush ka shpikur pozicionin e misionarit?

Qe te gjithe kemi degjuar per "pozicionin e misionarit", pozicioni me i perdorur gjate aktit seksual. 

E ke pyetur ndonjehere veten qe kur misionaret bejne seks dhe si mundet qe nje pozicion seksual te jete i emeruar sipas tyre?

Duke pasur parasysh qe misionaret jane te konsideruar njerez qe kane bere aktivitete umanitare, eshte e cuditshme pse nje pozicion seksual eshte i quajtur sipas tyre. E gjitha eshte per faj te Alfred Kinsley.

Pozicioni i misionarit shfaqet ne veprat e artik te greqise se lashte, egjiptit,  Kine, Japoni, etj. Disa njerez besojne se ky pozicion seksual eshte aq popullor per shkak te motivit frekvent. 

Gjithsesi, pozicioni i misionarit ka fituar supremacine mbi pozicionet e tjere nga shkaqe feje dhe etnije, por dhe nga shkaqe shendetsore dhe jo per shkak te superioritetit te pozicionit ne fjale.

Ne qofte se e imagjinojme pozicionin e misionarit ne nje siperfaqe te forte ose ne nje dyshek prej kashte, si behej seks atehere, mund te bejme nje ide pse ky pozicion nuk ishte me komodi- te pakten per femrat. Nga ana tjeter, kush ishte i interesuar se cfare kishin per te thene femrat ne ate kohe?

Ne greqine antike, njerezit preferonin te benin seks ne kembe deri kur Artemidos beri popullore pozicionin e misionarit si pozicioni "i mire dhe natural", sepse kjo afirmonte dominimin e meshkujve permbi femra". Kisha Romano-Katole arriti ne konkluzione te ngjashme.

Argumentet ishin ne rethin se pozicioni i misionarit eshte me e pershtatshmi per te ngelur shtatzane. Ne qofte se ndjekim mesimet e kishes Katolike, qellimi i vetmem i aktit seksual eshte shtatzania dhe cdo gje tjeter do te thote mekati i pasionit. Ndryshimi i pozicionit seksual eshte e konsideruar mekat.Per nje perjudhe te gjate kohe, njerezit nuk ishin te njohur me termin "pozicioni misionarit". Cdo gjuhe kishte emerin e saj per kete pozicion. Ne 1948, nje studim i intitulluar Sjellja seksuale ne meshkujt, u be nga Alfred Kinsley ne USA.

Ne studimin e tij, Kinsley citonte nje shembull te nje libri te Malinowsky ku thuhej se vendasit te tribuse Trobrianders imitonin pozicionin anglo-amerikan rreth zjarrit dhe i referoheshin kesaj si "pozicioni misionarit".

Ky informacion nuk eshte konfirmuar deri tani nga asnje antropolog, seksolog, apo gjuhetar, kurse Robert Priest konsideronte se ishte rezultati i disa fakteve te konfunduara dhe te interpretuara gabim, por nuk do te hyjme ne detaje.

Termeni u ruajt dhe me vone i shpernda dhe ne gjuhe te tjera:Missionarsstellung, postura del misionero, position du missionaire...

Mbase po ti ndryshohet emeri do te tingellonte me interesante.

No comments:

Post a Comment