Monday, September 5, 2011

Cfare eshte Kama Sutra?

Kemi degjuar per Kama Sutra, por te pakte jane njerezit qe dine se cfare eshte shkruajtur ne kete liber.Mos humb informacionet interesante qe mund ti gjeni me poshte.

Kama Sutra eshte nje tekst i vjeter indian ne vargje i cili trajton normat e seksualitetit ose kenaqesise (Kama do te thote kenaqesi seksuale ose senzuale, ne kohe qe Sutra do te thote ligje ose rregulla). Ai u shkrua ne shekullin e 4 perpara Krishtit nga shkenctari indian Vatsyayana. Shume shkencetare indian kane studiur Kama perpara tij, por pa e vecuar nga fushat e tjera te jetes sone - detyrimet etike dhe fetare,porsi dhe Artha - marrja e mallrave materiale. Vetem nje person i cili nuk neglizhon asnje nga keto obiektiva eshte i kenaqur dhe i plotesuar. Pamvarsisht " re-edukimit" puritan nga ana e kolonisteve anglez, shumica e indieneve e konsiderojne Kama si dicka te shenjte, te bukur dhe te kendshme.

Vatsyayana eshte akoma i lexuar nga te virgjerat per tu pregatitur per martese.

Ne te kaluaren, njohja e Kama Sutra u transmetua nga femrat me eksperience tek ato me te rejat. Per me shume, nje femer duhet te jete e mire ne 64 tipa te ndryshme njohurish, e cila perfshinte disa lloj te ndryshme arti, sic eshte makiazhi, arkitektura, luftra me gjela, etj..Mendja dhe trupi nuk jane ne kontradite

India eshte e konsideruar nje shtat shume "spiritual", por ka traditen me te pasur ne literaturen erotike, cfare i kundershohet besimit perendimor qe mendja dhe trupi jane te ndare. Indianet besojne se mendja duhet te jete e lidhur me trupin dhe nuk ka se si keto te dyja te jene ne kontradite. Mendja dhe trupi jane dy komponente te idealit te plot. Kama eshte po aq i nevojshem sic eshte ushqimi per shendetin dhe mireqenien tone.

Diskutimet rreth Kama Sutra shkosne larg mbrapa ne histori, deri ne mijevjecarin e dyte para Krishtit. Autoret indian kane vizatuar nje atlas te trupit femeror dhe te zonave te saja erogjene, kane pershkruar shume lloje temperamentesh femerore dhe kane pershkruar ciklin mujor .

Kama Sutra si nje i plote na meson qe erotismi eshte nje ritual me kohe te gjate dhe jo akti i fundit i ketij rituali.

No comments:

Post a Comment